fredag 18 april 2014

Very Cherry Chocolate Cake

Här kommer receptet på världens godaste tårta. Jag har hittat det på Louise´s Spis blogg, där jag för övrigt har hittat många av recepten till mina favorittårtor!

Bottnar

2 ägg
2,5 dl starkt kaffe eller vatten
2,5 dl filmjölk eller yoghurt
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl (lite drygt 3 dl)
450 g strösocker (5 dl)
85 g fin kakao (2 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
lite mindre än 0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla tre bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem eventuellt med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda ihop ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelvärme med en flatblandare någon minut.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så att smeten fördelas jämnt.


Fyllning

500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2,5 dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
0,5 tsk vaniljpulver


Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen är pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett för att sprida ut krämen slätt och fint.

Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan den sista finjusteringen görs och evenuellt lite mer mascarponekräm läggs på. Detta underlättar lite att få det riktigt slätt och fint.


Choklad ganache

100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
eventuellt bigarråer till garnering

Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite i taget och avsluta med att blanka av med en smörklick.

Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigarråer, eller sockerblommor.

Låt er väl smaka!!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar