fredag 18 april 2014

Chocolate and Bailey´s Rose Cake


Bottnarna

180 g vetemjöl
300 g strösocker
90 g kakao
6 g bikarbonat
4 g bakpulver
60 g neutral matolja
190 g mjölk (+ 3/4 msk vit vinäger)
190 g kaffe eller vatten
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att undvika eventuella klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter. 

Fördela smeten i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna efter ca 15 minuter då ugnar kan vara så olika. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen).

Ta ut bottnarna ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.


Marängsmörkräm

160 g äggvitor
225 g fint strösocker
400 g riktigt rumsvarmt smör
0,5 tsk vaniljextrakt eller 0,5 krm vaniljpulver
90 g mjölkchoklad, smält och avsvalnad

Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin). För säkerhets skull kan man först torka ur skålen och vispen med lite citronsaft på hushållspapper så det inte finns några spår av fett. Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den när 64 grader. Rör hela tiden!

Passa på att smälta chokladen över det varma vattnet så den hinner svalna av lite.

Flytta över skålen till maskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa med vispen. Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca 15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör och låt maskinen gå på lägsta varv. När blandningen börjar påminna om majonnäs i konsistensen kan man öka upp växeln lite och vispa upp den lite mer. 

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj och avsvalnad smält mjölkchoklad. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel.

Lägg en botten på tårtfat eller snurrbricka. Jämna eventuellt till toppen om de blivit toppiga. Bred eventuellt på ett tunt lager nutella och fördela sedan över en generös klutt marängsmörkräm. Upprepa med resterande bottnar. Avsluta med en botten med själva bottnen vänd uppåt så det blir så jämn yta till topp som möjligt.

Täck tårtan med ett lager av marängsmörkrämen för att stänga inne smulor. Jämna till och ställ in tårtan i kylen ca 20 minuter så att smörkrämen stelnar till.


Baileysgrädde

250 g mascarpone
3-4 dl vispgrädde
ca 0,5 dl florsocker
0,5-1 dl Bailey´s

Lägg samtliga ingredienser i en bunke, börja med en mindre mängd likör och smaka dig fram till en mängd som passar dig. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt ev mer bailey´s och vispa i så fall upp igen.

Ta ut tårtan och dekorera med baileysgrädden.




Detta recept kommer från Louise´s Spis.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar